De danscultuur is nog nooit zo groot geweest – ooit. Het niveau van het talent en de creativiteit is op een razendsnelle hoogte. En dankzij het internet is het zichtbaarder dan voorheen – van hiphopdansers in Oeganda die vanuit hun slaapkamers internationale slagkracht opdoen, tot de B-Boys en B-Girls die glanssponsorschappen, filmdeals en kolossale roem opleveren.


Zet de TV vandaag nog aan en je vindt voguers op de eerste plaats, die de landingsbanen op HBO uit elkaar scheuren. Maar dit was niet altijd het geval. Achter elk icoon dat momenteel gehypet wordt en achter elke ondergrondse danssubcultuur die nu ingebed is in de mainstream, zit een verhaal over de gevechten die eerst gewonnen moesten worden om ze daar te krijgen. De energie en veerkracht van de dansers effende niet alleen de weg voor de volgende generatie, maar bewees ook de kracht die de dans heeft om de geest van de mensen te verheffen, kloven te overbruggen en zelfs de meest dramatische verschillende gemeenschappen op wereldschaal te verenigen.

4 Muziekdocumentaire films die je nu moet bekijken
Er zijn een heleboel documentaire films over muziek. Hier zijn 15 klassiekers die je zo snel mogelijk moet bekijken.

Hier voor een opleiding? Hier zijn acht must-see documentaires om je op weg te helpen.

  1. RIZE

RIZE is ongetwijfeld een van de meest heftige en rauwe dansdocumentaires uit de geschiedenis. De film, die in 2005 de bioscopen trof, introduceerde de wereld van de clown en krumping – verrassende nieuwe hiphopdanssubculturen die uit het zicht van de mainstream waren gegroeid.


De film is vastgelegd door de productieve fotograaf David LaChapelle en tot leven gebracht door de sterren van de film – Tommy the Clown, Lil C en Larry Berry – RIZE laat zien hoe krumping en clownisering niet alleen opbliezen, maar hoe ze een alternatief werden voor het bendeleven voor rechteloze jongeren in Watts en South Central LA, een middel om politieke onrust en frustratie te communiceren door middel van dans. Toen de film voor het eerst werd vertoond in Sundance, waren de bewegingen zo anders dan iedereen had gezien, dat critici zich afvroegen of ze wel of niet versneld of aangepast waren, zelfs zozeer dat ze speculeerden dat de film een “Mockumentary” zou kunnen zijn.


Vandaag de dag kun je krumping vangen in muziekvideo’s en op Hollywoodwedstrijden zoals So You Think You Can Dance. Maar de reden waarom RIZE een cultureel belangrijk meesterwerk blijft, is dat de documentaire je diep in het getto en dicht bij de pioniers brengt. Iets wat je nergens anders kunt meemaken.


RIZE is hier beschikbaar op Amazon Prime

2. Lords of BSV

Dans – 1 uur 16 min
Lords of BSV

Bed-Stuy, Brooklyn, is een natuurlijke snelkookpan voor opkomend danstalent. In het begin van de jaren ’90 speelde het een nieuwe vorm, Bruk Up, die ontstond uit Jamaicaanse danshallen om de danswereld op te vrolijken. Lords Of BSV volgt de pionier van de stijl, George Adams, en een kleine groep Bruk Up dansers die zich aan hun vak hebben gewijd. Bruk Up’s interpretatieve stijl en vloeiende, vloeibare ritmes maken het uniek. “Als een ritueel betekent alles wat je doet iets”, zegt mama een getatoeëerde godin met een gezicht die over de opvallende sterren van de scène kijkt.
Net als veel andere dansdocumentaires proberen deze katten allemaal wanhopig te ontsnappen aan het straatleven. Lords Of BSV onthult hoe Bruk Up hen als familie bij elkaar houdt, alle rassen uit hun buurt bij elkaar brengt, hen therapeutische vrijlating geeft en hen op het rechte pad houdt… nou ja, het grootste deel van de tijd tenminste.

3. Paris Burning

Als je Paris is Burning niet hebt gezien, doe dat dan nu. Paris is Burning, gefilmd in het midden en het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw, vertelt het verhaal van de New Yorkse stadssleep- en balzaalcultuur zoals die door de koninginnen zelf wordt verteld en geeft een levendig beeld van de modewereld.


De Sundance-prijswinnende film biedt een vitale educatie over de gemarginaliseerde gemeenschap van Afrikaans-Amerikaanse, Latino, homo- en transgenderdansers die de scène smeedden lang voordat voguing explodeerde in Madonna singles en Tik Tok. Definitief op vele niveaus, Paris Is Burning is hartverscheurend, opwindend en visueel voortreffelijk, maar ook een welsprekende verkenning van ras, klasse, geslacht, seksualiteit en mode. Vandaag de dag voelt het extra speciaal – een prequel gefilmd aan het einde van de “Gouden Eeuw” van New York City sleepballen, voor zijn woeste wedergeboorte.


Paris is Burning is beschikbaar op Netflix UK.


4. Shake the Dust

Dans – 1 uur 23 min
Shake the Dust


Kijk naar Shake The Dust in de Red Bull TV speler hierboven.
Shake The Dust, geproduceerd door rap-legende Nas en uitgebracht in 2014, is een ontroerende en opbeurende documentaire die de wereldwijde impact laat zien die hiphopcultuur en -breking hebben gehad op het leven van straatkinderen die leven in armoede, verdeelde, door bendes en misdaad geteisterde gemeenschappen.
Gesteund door een opmerkelijke hiphop soundtrack vertelt de documentaire de verhalen van jonge dansers uit Oeganda, Cambodja, Jemen en Colombia, terwijl ze spreken over hoe het breken hen positief beïnvloedde ondanks de emotionele en sociale strijd en verhinderde dat ze een negatieve weg insloegen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *